INVITAȚIE LA LECTURĂ




Despre dragoste și alți demoni - Gabriel Garcia Marquez
(autor distins cu Premiul Nobel pentru literatură):

Prin această capodoperă situată la cumpăna dintre istorie și legendă, misticism și erotism, Gabriel Garcia Marquez depășeste granițele realismului magic.

În 1942, într-o mănăstire din Columbia, sunt scoase la lumină rămășițele lumești ale unei adolescente, Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoabă capilară măsoară douăzeci și doi de metri lungime... Să fie oare această descoperire fructul imaginației înflăcărate a autorului? Reală sau fictivă, ea reprezintă punctul de plecare al unei inedite povești de dragoste, desfășurate pe fundalul pitoresc și decadent al orașului Cartagena de Indias, la mijlocul secolului al XVIII-lea. La vârsta de doisprezece ani, Sierva Maria este mușcată de un câine. Bănuind-o de turbare sau că ar fi posedată de diavol, Inchiziția o trimite la o mănăstire, unde, alături de exorcistul ei, don Cayetano Delaura, trăiește o pasiune nebună, distructivă și, prin urmare, blestemată...

Puteți comanda volumul aici:

Despre dragoste și alți demoni

11 elegii - Nichita Stănescu

Volum reeditat la împlinirea a 80 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu (grafica Mircia Dumitrescu). 11 elegii este debutul meu… Debutul meu este, evident, într-o criză de timp. A fost într-o criză de timp…, debutul s-a produs într-o criză de timp interior, dar… dar într-o maximă contemplare exterioară. 11 elegii, cel puțin pentru mine, sînt dovada începutului poeziei mele." (Nichita Stănescu)

Puteți comanda volumul aici:

11 elegii


Bibliotecara de la Auschwitz - Antonio G. Iturbe
(pentru romanul Bibliotecara de la Auschwitz, ziaristul și scriitorul aragonez Antonio G. Iturbe a obținut premiul Troa Libros, acordat de Fundația Troa)

Juriul i-a acordat premiul în unanimitate pentru calitatea sa literară și pentru valorile pe care le cuprinde”. Conform membrilor juriului, ”romanul se potrivește perfect cerințelor premiului: este foarte bine scris și documentat și reprezintă un omagiu adus cărților. O lecție de supraviețuire și o dovadă că speranța nu trebuie să lipsească niciodată din viețile noastre". Cartea se bazează pe povestea adevarată a unei supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist, Dita Kraus, care trăiește acum în Israel și cu care autorul a luat legătura în cursul investigațiilor pe care le-a făcut pentru realizarea romanului. Antonio G. Iturbe ne propune o poveste fantastică și plină de speranță, pe care a știut să o transforme într-un roman tulburător și pasionant, Bibliotecara de la Auschwitz, după patru ani de cercetări și călătorii în care s-a confruntat cu îndoieli, ipoteze și multe emoții.

Puteți comanda volumul aici:

Bibliotecara de la Auschwitz

  
Alive - Petronela Rotar

Nu îmi e frică de moarte. Știu că într-o zi va suna telefonul că s-a dus mama-mare, care are aproape 90 de ani acum. Că se va duce tata, care, deja jumătate paralizat, e jumătate mort. Că într-o zi va pleca și mama. Apoi sper să urmez, firesc, eu. Dar dacă nu va fi așa, ci altfel, știu de pe acum că nimic nu e întâmplător și prin asta trebuie să trec. Nu o să mă mai întreb cu disperare: de ce mie? Sunt lecțiile mele, crucile mele de dus. Mă știu cu moartea bine, iar proximitatea ei m-a făcut doar excepțional de vie.“

Există necesare și salvatoare guri de aer. Guri de apă. La o adică, și-o gură de lacrimi poate face o treabă foarte bună: te mântuiește de-un AVC. Trăind însă câteva zile cu ochi și mâini în cartea Petronelei Rotar, am fost obligată la o revelație: gura de cuvinte. Una rarisima, de-o frumusețe care frizează visul, roșie-camelie, pletorică, dulce-amăruie și parfumată cu licorile secrete ale Semiramidei. Nu s-a născut ca s-o privești de la distanță, să te uimești departe. Ți se deschide a sărut fierbinte, câteodată cast, altă data tremurat, iar de îndată ce-ai atins-o, du-te încet către oglinda, cu ochii-nchiși. Deschide-i și privește: este a ta. Respiră. Gura asta de cuvinte-inimă ești tu. (Ana Barton)

Puteți comanda volumul aici:

ALIVE


Dragostea în vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez
(autor distins cu Premiul Nobel pentru literatură)

Trăisera destul împreună ca să-și dea seama că dragostea era dragoste oricând și oriunde, dar cu atât mai intensă cu cât se apropia de moarte.
 
În tinerețe, Florentino Ariza și Fermina Daza trăisera o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viața îți rezervă uneori surprize... La început, când Florentino afla că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viața lui s-a sfârșit. Deși își găsește echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri și nu numai... (cele 622 de relații amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Așa că, după 50 de ani, 9 luni și 4 zile de despărțire, Florentino își reînnoiește declarația de dragoste în fața femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, șansa unui nou început? Dragostea în vremea holerei, una dintre cele mai frumoase și mai tragice povești de dragoste din literatura universală, a fost ecranizată în 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind făcută de scenaristul Ron Harwoord, câștigător al Premiului Oscar și al Globului de Aur.

Puteți comanda volumul aici:

Dragostea în vremea holerei


111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română

Cele 111 poeme de dragoste scrise de tot atâția scriitori și scriitoare acoperă nu mai puțin de 230 de ani de poezie românească. Cel mai vechi poem datează din anul 1785, iar cel mai nou, din 2015. Această antologie reflectă o întreagă literatură (poeți clasici și contemporani, celebri și necunoscuți, genii și minori) și totodată oferă nenumărate surprize. Dat fiind conținutul sentimental explicit, recomandăm lectura în intimitatea cuplului; iar pentru o viață publică armonioasă – postarea versurilor preferate pe rețelele sociale! (Marius Chivu & Radu Vancu)

Puteți comanda volumul aici:

Literatura română 

Sursa recenziilor și a prezentărilor:  libris.ro

Un produs Blogger.